• امروز : شنبه, ۱ اردیبهشت , ۱۴۰۳
14
مرکز آمار ایران:

شاخص‌های کلیدی اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۰ اعلام شد/ نرخ بیکاری، جمعیت، تورم و رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۰

  • کد خبر : 7683
  • 01 اردیبهشت 1401 - 11:44
شاخص‌های کلیدی اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۰ اعلام شد/ نرخ بیکاری، جمعیت، تورم و رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۰

مرکز آمار ایران شاخص‌های کلیدی اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۰ را که در برگیرنده نرخ بیکاری، جمعیت، تورم و رشد اقتصادی بود را اعلام کرد.

مرکز آمار ایران شاخص‌های کلیدی اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۰ را که در برگیرنده نرخ بیکاری، جمعیت، تورم و رشد اقتصادی بود را اعلام کرد.

 

*** شاخص‌های کلید اقتصاد ایران

 

به گزارش منتخبین، مرکز آمار شاخص‌های کلید اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۰ را اعلام کرد.

این شاخص‌ها شامل نرخ بیکاری،جمعیت، تورم، رشد اقتصادی با نفت و بدون نفت می‌باشد.

 

*** نرخ بیکاری

 

در زمستان ۱۴۰۰ ، به میزان ۴۰.۴ درصد جمعیت ۱۵ ساله و بیش‌تر از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند، یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته‌اند. بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (زمستان ١٣٩٩) ۰.۵ درصد کاهش یافته است.
بررسی نرخ بیکاری افراد ۱۵ ساله و بیش‌تر نشان می‌دهد که ۹.۴ درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بوده‌اند.
بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری حاکی از آن است که این شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل (زمستان ١٣٩٩)، ٠.٣ درصد کاهش یافته است.
جمعیت شاغلین ١۵ ساله و بیشتر در این فصل ٢٣ میلیون و ۱۷۴ هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ٣٩ هزار نفر افزایش داشته است.
بررسی اشتغال در بخش‌های عمده اقتصادی نشان می‌دهد که در زمستان ۱۴۰۰ ، بخش خدمات با ۵۱.۹ درصد بیش­‌ترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است.
در مراتب بعدی بخش‌های صنعت با ۳۳.۶ درصد و کشاورزی با ۱۴.۵ درصد قرار دارند.
نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله حاکی از آن است که ٢٣,١ درصد از فعالان این گروه سنی در زمستان ۱۴۰۰ بیکار بوده‌اند.
بررسی تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان می‌دهد، این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (زمستان ١٣٩٩) ۰.۵ درصد کاهش یافته است.
بررسی نرخ بیکاری گروه سنی ١٨ تا ۳۵ ساله نیز نشان می‌دهد که در زمستان ۱۴۰۰، ۱۶.۶ درصد از جمعیت فعال این گروه سنی بیکار بوده‌اند.
این در حالی است که تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان می‌دهد این نرخ نسبت به زمستان ١٣٩٩، به میزان ٠.٢ درصد کاهش یافته است.
بررسی سهم جمعیت دارای اشتغال ناقص جمعیت ۱۵ ساله و بیش‌تر نشان می‌دهد که در زمستان ۱۴۰۰ ، ۱۰.۷ درصد جمعیت شاغل، به دلایل اقتصادی (فصل غیرکاری، رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت بیش‌تر و…) کم‌تر از ۴۴ ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافی بوده‌اند. این در حالی است که ۳۶.۷ درصد از شاغلین ۱۵ ساله و بیش‌تر، بیش از ۴۹ ساعت در هفته کار کرده‌اند.

 

*** نرخ تورم

 

در ماه اسفند بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور مربوط به استان یزد با ٢, ٢ درصد و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان‌های اردبیل و سیستان و بلوچستان ۰،۶ درصد است.
در اسفند ماه ١۴٠٠ عدد شاخص کل برای خانوارهای کشور (١٠٠=١٣٩۵) به ۴۰۱،۵ رسید که نسبت به ماه قبل ١.٣ درصد افزایش نشان می‌دهد.
در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور مربوط به استان یزد با ٢.٢ درصد و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان‌های اردبیل و سیستان و بلوچستان ٠.۶ درصد است.
درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای کشور ۳۴،۷ درصد می‌باشد.
بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان مازندران (۴۱،۸ درصد) و کمترین آن مربوط به استان سیستان و بلوچستان (۲۶،۸ درصد) است.

 

*** بیشترین نرخ تورم

 

نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به اسفند ماه ١۴٠٠ برای خانوارهای کشور به عدد ۴۰،۲ درصد رسید.
بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه مربوط به استان کهگیلویه و بویراحمد (۴٨.٢ درصد) و کمترین آن مربوط به استان همدان (٣۶.٣ درصد) است.
در اسفند ماه ١۴٠٠ عدد شاخص کل برای خانوارهای شهری (١٠٠=١٣٩۵) به ٣٩۶,۶ رسید که نسبت به ماه قبل ١.٢ درصد افزایش نشان می‌دهد. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای شهری مربوط به استان‌های ایلام و یزد با ٢.٣ درصد و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان سیستان و بلوچستان با ٠.١ درصد است.
درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای شهری کشور ۳۴،۵ درصد است.
بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه خانوارهای شهری مربوط به استان مازندران (۴١.۴ درصد) و کمترین آن مربوط به استان سیستان و بلوچستان (٢٧.١ درصد) است.

 

*** کمترین نرخ تورم

 

نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به اسفند ماه ١۴٠٠ برای خانوارهای شهری به عدد ۳۹،۷ درصد رسید. بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه مربوط به استان‌های کهگیلویه و بویراحمد (۴۶.۶ درصد) و کمترین آن مربوط به استان سیستان و بلوچستان (٣۶.۶ درصد) است.
در اسفند ماه ١۴٠٠ عدد شاخص کل برای خانوارهای روستایی (١٠٠=١٣٩۵) به ۴۲۹،۲ رسید که نسبت به ماه قبل ١.۶ درصد افزایش داشته است. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای روستایی مربوط به استان لرستان با ٢.٨ درصد و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان گیلان با ٠.١ درصد می‌باشد.
درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای روستایی ۳۵،۸ درصد می‌باشد.
بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان‌های مازندران و کهگیلویه و بویراحمد (۴٢.۵ درصد) و کمترین آن مربوط به استان همدان (٢۶.٢ درصد) است.
نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به اسفند ماه ١۴٠٠ برای خانوارهای روستایی به عدد ۴۲،۸ درصد رسید.
بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه مربوط به استان کهگیلویه و بویراحمد (۵١.۵درصد) و کمترین آن مربوط به استان همدان (٣۵.٢ درصد) است.

 

*** نرخ رشد اقتصاد با نفت و بدون نفت

 

افزایش درآمدهای نفتی و غیر نفتی یکی از مهمترین اتفاقات اقتصادی دولت سیزدهم از زمان شروع به کار بوده است.
رشد اقتصادی کشور بدون نفت هم در پاییز ۱۴۰۰ به ۳٫۸ درصد رسیده در حالی که در پاییز سال ۱۳۹۹ رشد اقتصادی بدون نفت کشور فقط ۰٫۶ درصد بود.
بر این اساس، رشد اقتصادی بدون نفت کشور در اولین فصل عملکرد دولت سیزدهم بیش از ۶ برابر نسبت به فصل مشابه دولت قبل رشد کرده است.
این آمار نشان می‌دهد که رشد اقتصادی در دولت سیزدهم صرفاً ناشی از افزایش صادرات نفت نبوده و سایر بخش‌های اقتصادی هم رشدهای به مراتب بهتری نسبت به دولت قبل داشته‌اند.
بر اساس گزارش مرکز آمار، در ۹ ماهه سال ۱۴۰۰ تولید ناخالص داخلی (GDP) به قیمت ثابت سال ۱۳۹۰ به رقم ۵۴۹۷ هزار میلیارد ریال با نفت و ۴۷۲۰ هزار میلیارد ریال بدون احتساب نفت رسیده است، در حالی که رقم مذکور در مدت مشابه سال قبل با نفت ۵۲۳۱ هزار میلیارد ریال و بدون نفت ۴۵۴۶ هزار میلیارد ریال بوده که نشان از رشد ۵٫۱ درصدی تولید ناخالص داخلی با نفت و ۳٫۸ درصدی تولید ناخالص داخلی بدون نفت در ۹ ماهه سال ۱۴۰۰ دارد.
این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل رشد اقتصادی با نفت منفی یک درصد و بدون نفت منفی ۰٫۸ درصد بود.
بازگشت اطمینان فعالان اقتصادی به سیاست‌های اقتصادی دولت جدید، واکسیناسیون گسترده و باز شدن فعالیت کسب‌وکارها، توسعه بازارهای صادرات کالاهای نفتی و غیرنفتی، تثبیت نرخ ارز و کنترل تورم، از جمله علل رشد اقتصادی کشور در پاییز ۱۴۰۰ بوده است.
لازم به ذکر است به علت رشد صفر اقتصاد ایران در دولت‌های یازدهم و دوازدهم، برای بازگشت اقتصاد به شرایط دولت دهم، کشور نیازمند چندین سال رشد اقتصادی بالای ۸ درصد است.
بنابراین با وجود رشد بهتر اقتصاد کشور در اولین فصل عملکرد دولت سیزدهم، تا احیای کامل اقتصاد و رفع میراث به جامانده از دولت روحانی، سال‌ها زمان لازم است تا مردم اثرات آن را در سفره خود کاملا لمس کنند.

 

*** نرخ رشد جمعیت

 

به گزارش منتخبین، شاخص متوسط نرخ رشد سالانه جمعیت کشور بین سال‌های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ براساس نتایج آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن برابر با ۱٫۲۴ درصد بوده و بر همین اساس، نرخ رشد جمعیت شهری و روستایی نیز به ترتیب ۱٫۹۷ و ۰٫۷۳- درصد می‌باشد.

 

 

انتهای پیام///

لینک کوتاه : https://montakhabin.ir/?p=7683

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.